MUN KONFERANSLARININ TARIHÇESI VE BUGÜN MUN
MUN Konferansları, dünyada ilk kez Harvard University ve National Model United Nations – New York bünyesinde uygulanmaya başlamıştır. 1920li yıllarda dünya barışını korumak üzere oluşturulan Leaque of Nations, MUN Konferanslarının esin kaynağı olmuştur.
Bu yıllarda Leaque of Nations simulasyonları olarak başlayan MUN Konferansları, 1945 yılında Birleşmiş Milletler’in kurulmasından altı yıl sonra, 1951 yılında Model United Nations of the Far West ve on yıl sonra, 1955 yılında Harvard University tarafından kurulan Harvard University MUN Kulübü – HNMUN ile bugünkü yapısına kavuşmuştur.
Dünyada her yıl yaklaşık olarak 400 – 500 adet MUN Konferansı düzenlenmektedir. Üniversiteler, liseler, vakıflar ve özel eğitim kuruluşları tarafından düzenlenen ve büyük çoğunluğu İngilizce olmak üzere diğer dillerde de gerçekleşen bu konferansların her birine, konferansın büyüklüğüne bağlı olarak 150 ile 5.000 arasında öğrenci katılmaktadır. MUN Konferanslarına, dünya genelinde her yıl pek çok ülkeden bir milyondan fazla öğrenci katılım göstermektedir.
TEDESMUN
TED Eskişehir Koleji Özel Anadolu Lisesi’nde her yıl düzenlenen TEDESMUN konferansı ile Türkiye genelinden katılımcılarla gerçekleştireceğimiz konferansımızda öğrencilerimiz Birleşmiş Milletler oturumlarının simülasyonlarını yaparak Dünya meselelerini tartışıp en uygun çözümleri hep birlikte bulacaklar.
Organizasyon, temel olarak, farklı sosyoekonomik durumlardan, kültürlerden, etnik kökenlerden, öğrenim durumlarından gelen katılımcılarla birlikte çalışma ve birbirlerinin fikirlerine saygı duyarak fikir alışverişi yapma yetilerini kazandırmayı hedeflemektedir.
TEDESMUN Konferansına Katılan Öğrencilerimizin Kazanımları Nelerdir?
- Kişisel ve sosyal alanda özgünlükleri gelişir
- Ulusal düzeyde bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri kullanır
- Ulusal ve uluslararası etkinliklere katılarak liderlik eder
- Toplum içerisinde iletişim becerisi edinir
- Karar alma ve uygulama kapasitelerini bireysel düzeyde arttırılarak toplumda fark oluşturur
- Konferans sürecinde İngilizce kullanım zorunluluğu nedeniyle dil hâkimiyetini artırır.
Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında okulumuzda kendi öğrencilerimiz ile Birleşmiş Milletler’deki güncel konuların tartışıldığı, devletler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin rollerini öğrencilerin üstlendiği TEDESMUN konferansında, öğrencilerimiz İngilizce dilini, topluluk önünde konuşma, uzlaşma, tartışma, kültür ve yeteneklerini geliştirdiler.
Katılımcıların, gerektiğinde kendilerini bireysel düşüncelerinden soyutlayarak farklı görüşleri de temsil etmelerini sağlayan TEDESMUN, bu sayede öğrencilerimizin dünyaya bakış açılarını geliştirdi.