ANAOKULUMUZDA REHBERLİK HİZMETLERİ
ANAOKULUNDA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETLERİ

Ülke çapında tüm TED okullarının vizyonu ile doğru orantılı olarak çalışan TED Eskişehir Koleji Özel Anaokulu rehberlik birimi, mutlu ve başarılı bireyler yetiştirmek için, her türlü çalışmada öğrenciyi merkez alan, bedensel, bilişsel, sosyal ve duygusal yönden gelişimlerini sağlayan eğitim programı uygulamaktadır. Anaokulu rehberlik birimi öğrencilerin yaşlarını, gereksinimlerini ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak uygulanan eğitim sistemi ile öğrencinin kendi kendine yeterli düzeye gelmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Her öğrencinin çok yönlü bireyler olarak yetiştirilmesini amaç eden ve bu amaç doğrultusunda çalışmalarını yürüten Rehberlik servisi; Öğrencilerin yaş grubunu dikkate alarak, olası problemlerde önleyici rehberlik yapmaktadır.

• Akademik açıdan; Amacımız her öğrencinin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, kendilerini mutlu edecek profesyonel bir yaşam planı oluşturmalarıdır.
  • Davranışsal açıdan; Sorumluluk duygusu gelişmiş, problem oluşabilecek durumlar karşısında çözüme yönelik uzlaşmacı tavır sergileyebilen, seçimlerinde aktif rol alabilen, herhangi bir sorun çıkmadan öğrenci ile kurallar konusunda uzlaşabilen, davranışların sonuçlarını fark edebilen öğrenciler ile çalışmalar geliştirilir.
  • Sosyal açıdan; Öğrencilerin gelişim süreçlerinde, kendilerini tanımalarında, arkadaş ilişkilerinde sosyal becerileri oldukça önemlidir. Bu doğrultuda ihtiyaca yönelik sosyal beceri geliştirme, duyguları anlama, farklılıklara saygı gösterme, problem çözme becerilerini geliştirme amacıyla bireysel ve grup çalışmaları yürütülmektedir.

BİREYSEL REHBERLİK HİZMETLERİ

• Okula yeni katılan öğrencileri tanıyabilmek amacıyla veliler tarafından doldurulan "Öğrenci Tanıma Formu" verilerek öğrenci takip süreci başlatılır.
  • Öğrenci, aile ve öğretmenlerle düzenli bireysel görüşmeler gerçekleştirilir.
  • Öğrencilerin duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişmelerini izleme; ilgi ve yeteneklerini belirleme amaçlı gözlemler yapılır.
  • Öğrencinin duygusal yaşamını anlamayı kolaylaştıran etkinlikler gerçekleştirilir.
  • Uzmanlarımız ve öğretmenlerimizin gözlemleri doğrultusunda gereksinim duyulduğunda envanterler (Bir İnsan Çiz, Gelişim Figürleri, Bir Aile Çiz) uygulanır.
  • 1.sınıfa geçiş sürecinde her öğrenciye uygulanan OKULA HAZIRBULUNUŞLUK değerlendirmesi yapılmaktadır.

GRUP REHBERLİĞİ HİZMETLERİ

Öğrencilerle sınıf ortamında yapılan etkinlikler ya da 3-4 öğrenci ile yapılan grup çalışmaları ile verilen rehberlik hizmetleriyle;

• Empati çalışmalarıyla öğrencilerin farkındalıklarını artırmak
  • Öğrencilerin dikkat sürelerini geliştirmek
  • Arkadaşlık, yardımseverlik, sorumluluk değerleri başta olmak üzere temel değerleri bilen ve kullanan bireyler yetiştirmek hedeflenmiştir.

VELİYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

• VELİ GÖRÜŞMELERİ

Okulda yapılan gözlemler, uygulanan envanter ve öğrencinin bilişsel, sosyal- duygusal gelişimi ile ilgili bilgi vermek amacıyla veya ailenin evdeki gözlemlerini rehberlik servisiyle paylaşması amacıyla, randevulu veli görüşmeleri yapılmaktadır. Bu görüşmeler okul öncesi öğretmeni ile beraber gerçekleştirilmektedir. "Okul-aile-öğrenci üçgeni arasındaki iletişim kanallarının açık olması, öğrencinin değişimi ve gelişimini sağlamada en önemli unsurlardan biridir." anlayışı bu görüşmelerin temel dayanağını oluşturmaktadır.

• BÜLTENLER

Her ay evde çocuk ile yapılacak etkinlik ve öneri içeren yazılar K12NET aracılığıyla velilere gönderilir.

• PDR BLOG

Velilerden gelen gereksinimlere paralel olarak, öğrencilerin gelişim dönemlerini baz alarak yaşanan durumlara yönelik ya da katılımcı olunan eğitim seminerleri ile ilgili bilgiler araştırılıp derlenerek web sitemiz üzerindeki PDR Blog anaokul kategorisinde (http://www.tedeskisehirpdr.com/category/anaokulu/ ) yayınlanır.

• VELİ ETKİLEŞİMLİ ÇAY VE ATÖLYE SAATLERİ

Gereksinim duyulan konular doğrultusunda yapılan veli katılımlı grup çalışmalarıdır. "Anaokuluna Başlıyorum", "Anlatmakta Zorlandığımız Konular Doğum, Boşanma, Ölüm", "Okulöncesi Dönemde Karşılaşılan Zorluklar", "Doğru Cinsiyet Eğitimi" gibi başlıklarda yapılan atölyeler ve paylaşım etkinlikleridir.

Sag ok Tam Egitim Bursu Başvurusu   Sag ok Veli Bilgilendirme Rehberi   Sag okSürel in Sports
Sag ok Öğretmen Başvurusu   Sag ok K12Net Kullanma Klavuzu   Sag okWeb Mail
Sag ok Tanıtım Filmleri   Sag ok E-Okul